Life coaching

Mi a különbség a pszichológiai tanácsadás és a life coaching között?

A korábbi közhiedelmekkel ellentétben nem igaz az sem, hogy a pszichológus csak múltbéli elakadásokkal és csak lelki betegségekkel foglalkozik, ahogy az sem igaz, hogy a tanácsadás konkrét "tanácsadást" jelent.
Tanácsadó szakpszichológusként mentálisan alapvetően egészséges emberek számára nyújtunk önismereti lehetőséget, a személyközpontú szemléletben pedig inkább az "itt és most" dinamikájával, mint a múlt elemzésével dolgozunk (ez persze nem jelenti azt, hogy a múlttal ne dolgoznánk, sőt...). A tanácsadás alatt (az angol "counselling"-ből) konzultációt, megvitatást értünk, mivel egy külső segítő a saját, egyéni válaszunkhoz segít közelebb kerülni.

Jogos a kérdés, hogy akkor mégis mi a különbség a coaching és a pszichológiai tanácsadás között, ha mindkettő az ügyfél erőforrásaival dolgozik, mindkettővel a jelenben dolgozunk, és mindkettő egészséges emberekkel történő munkát jelent?

A tanácsadást úgy szokták meghatározni, hogy egy konkrét aspektussal foglalkozik, míg a terápia szerteágazóbb - persze, tudjuk (és egyetemi szakkönyvben is tanították), hogy a valóságban nincs éles határ tanácsadás és terápia között, ezek a határok egymásba olvadnak. És ehhez jön hozzá a coaching, melynek szintén nincsenek éles határai, de a tanácsadásnál és terápiánál mindenképpen célorientáltabb módszerről van szó, ahol általánosságban kisebb hangsúlyt fektetnek a terápiás kapcsolat transzformáló erejére, inkább direktebb, konkrétabb módszerekkel és kognitívabb szinten dolgoznak. (Pl. konkrét feladatokat, technikákat kapnak a kliensek, akár időgazdálkodásról, akár a munka-magánélet megteremtéséről, akár egyéb hasonló konkrét, életvezetést érintő témáról van szó.)

Volt egyetemi tanárom és mentorom, Lisznyai Sándor szerint pedig mindig utólag derül ki, hogy egy folyamat során mire volt szükség a fentiek közül: terápiára, tanácsadásra vagy coachingra, ezt előre nem feltétlenül lehet meghatározni.

A coaching fő jellemzői:

- A coaching szó edzést jelent és a sport területéről terjedt át a segítő szakma területére, így a coach a "lélek edzője", és a tanácsadáshoz vagy terápiához hasonlóan erőforrásaink megtalálásában és mozgósításában nyújt segítséget. A pozitív pszichológia szemléletét alkalmazza a gyakorlatban, hiszen a bennünk meglévő erőforrások feltárására, és a jövőbeli célok elérésére, lehetőségek kiaknázására fókuszál, és ez gyakran új szokások megteremtésével, a napi rutin átírásával jár - ezek rögzítésében segít a coach.

- Ideális esetben a coaching hatásköre nem a lelki elakadások menedzselése, a coachee nem küzd az életét megbénító lelki konfliktussal vagy krízishelyzettel, így lehetősége van rá, hogy önmaga kiteljesedésére koncentráljon.

- A coaching időben behatárolt folyamat (általában 5 - 10 alkalom), heti rendszerességgel kerül sor az alkalmakra.